CHEMICZNY SKŁAD POŻYWIENIA

Cechuje go preferowanie śnieżnobiałego pieczywa, polero­wanego ryżu, rafinowanego cukru i białej, chemicznie oczyszczonej soli, a przy tym sto­sowanie nadmiernej ilości środków chemicz­nych mających na celu poprawę smaku i wy­glądu pokarmów oraz ich konserwację. Wiele z tych środków chemicznych ma, jak się obec­nie okazało, często rakotwórczy charakter. Chemiczny skład pożywienia zależy od che­micznego składu gleby. W wysoko uprzemysło­wionych krajach Europy i w Ameryce Północ­nej stosuje się do uprawy gleby nawozy sztucz­ne (azotowe, fosforowe, potasowe), które nie­wątpliwie wzbogacają plony i’ dają przyrost masy roślinnej, ale przy tym zmieniają skład gleby, eliminując za pomocą mechanizmów fizyczno-chemicznych wiele istotnych dla zdro­wia pierwiastków, jak magnez, miedź, żelazo i inne.

Witaj no moim serwisie poświęconym w całości medycynie! Mam nadzieję, że podobają Ci się wpisy jakie tutaj zamieszczam wszystkie oparte są o moją wiedzę i doświadczenie zawodowe. Zapraszam do czytania i komentowania !

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: