Właściwości oliwy z oliwek

Oliwki – ich smak jest znany każdemu, popularne, niezastąpione w kosmetyce i kuchni. Najczęściej używane jako przystawki do luksusowych dań, ale także nadające się do konsumowania na surowo lub z różnorodnymi nadzieniami oraz zakonserwowane. Nie ważne pod jaką postacią – zawsze są przepyszne. Jednak równie popularna stała się oliwa z oliwek tłoczona na zimno lub na gorąco, która wpływa dobroczynnie na zdrowie organizmu. Już kilka kropel tego produktu znacznie urozmaici każdą sałatkę i potrawę, a także nada się do smażenia i pozostawi delikatny aromat. Dzięki jej spożywaniu zadbamy o ważny układ krążenia, funkcjonowanie naczyń krwionośnych, a kobiety w ciąży uchronią dziecko przed astmą oskrzelową. Dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne i zawiera mnóstwo drogocennych witamin takich jak A, D,E i F. Kobiety zakochały się w tym produkcie również ze względu na świetną naturalna oliwkę do ciała, która ujędrnia, nawilża i odmładza suchą i zniszczoną skórę. Uchroni nas również przed szkodliwym działaniem słońca, a oliwkowy kompres działa dobroczynnie na zmarszczki i włosy.

Witaj no moim serwisie poświęconym w całości medycynie! Mam nadzieję, że podobają Ci się wpisy jakie tutaj zamieszczam wszystkie oparte są o moją wiedzę i doświadczenie zawodowe. Zapraszam do czytania i komentowania !

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: